Uit onderzoek blijkt ziekteverzuim verantwoordelijk te zijn voor maar liefst 2,6% van de totale loonkosten. Bovendien veroorzaken zieke werknemers mogelijks een vicieuze cirkel van almaar hogere verzuimcijfers.
In een onderzoek bij 120 Europese bedrijven onderzocht Kronos, de internationale specialist personeelsmanagement, de kostprijs van betaalde afwezigheid van medewerkers, waaronder ziekteverzuim. De organisatie berekende zowel de directe kosten als de indirecte kosten die het gevolg waren van productiviteitsverlies.
Uit de antwoorden bleek dat werknemers gemiddeld 2,6% van alle werkdagen ziekteverlof hebben. Aangezien het om betaald verlof gaat, leidt dit voor een bedrijf tot een directe kostprijs van 2,6% van de totale loonkosten. En dan mogen we de indirecte kosten als gevolg van productiviteitsverlies niet vergeten.
In de eerste plaats komen die natuurlijk van de zieke medewerker zelf. Maar ook van de leidinggevende en de collega’s: zij moeten die afwezigheid immers opvangen. Bijvoorbeeld door (een deel van) het takenpakket over te nemen, of op zoek te gaan naar een vervangende werkkracht. Uit het onderzoek blijkt dat dit soort ongeplande afwezigheden leidt tot een productiviteitsverlies van 30%.
De conclusie is duidelijk: voor een bedrijf loont het absoluut de moeite om aandacht te besteden aan ziekteverzuim. Voor u het weet, kampt u immers met een chronisch personeelstekort. Dat kan een verhoogd stressniveau veroorzaken bij de aanwezige werknemers.
Zo komt een organisatie snel in een negatieve spiraal terecht: de toegenomen stress heeft een negatieve invloed op de gezondheid van de overige werknemers, en dat kan op zijn beurt leiden tot nog meer gemiste werkdagen.
Certimed ondersteunt u bij het opzetten van een efficiënt verzuimbeleid. Een gerichte totaalaanpak leidt tot korte termijn resultaten en structurele oplossingen op lange termijn.
Cookies opgeslagen